Loslaten

een dood beukenblad
wacht de lente langzaam af
bang om te vallen

Beukenblad-6005

De hele winter blijven ze zitten, de blaadjes van de haagbeuk. Totdat het echt lente wordt. Ineens vallen ze af, massaal, en vlak daarna verschijnen de jonge groene blaadjes. De nieuwe generatie.

Dat valt niet mee voor die oude bladeren. De knoppen zijn nog zo klein en kwetsbaar, kunnen zij wel goed blad voortbrengen? Moet ze niet nog wat langer worden beschermd? Moeten de volwassen bladeren met de ervaring van een hele zomer, niet nog even blijven hangen? Maar die oude blaadjes vergeten dat ze bruin zijn, gerimpeld, verdord en vol gaten.

Dan barsten de knoppen open, vol energie, fris jong groen blad verschijnt en nu moeten ze wel. Loslaten.

Gepubliceerd door

Ron Poot

Ron Poot, geboren in 1956 te Bodegraven. Opgegroeid in het groene hart van Holland. Van jongs af aan gefascineerd door de natuur om hem heen. Altijd op zoek naar het bijzondere dat verborgen is in het gewone.