Glamour

omhooggekropen
sluipt uit de huid een libelle
en spreidt haar vleugels

Nieuwsgierig vliegen ze om je heen en hangen even stil in de lucht. Je hoort de vleugels snorren, ze kijken je even aan en opeens gaan ze er weer pijlsnel vandoor. Prachtig van bouw en met prachtige kleuren, sieraden van de zomer. Libellen kom je tegen in allerlei soorten en maten en altijd in de buurt van het glinsterende water. Een glansrijk bestaan van een of enkele maanden, want dan sterven ze.

Je kunt niet vermoeden dat die prachtige libellen al een heel leven achter de rug hebben. Veel minder glansrijk dan hun leven in de lucht. Als donkere onzichtbare larven leven ze al jarenlang in het water. Geen prettige medebewoners voor de andere waterdieren. Het zijn rovers die met hun enorme kaken alles pakken wat ze pakken kunnen en verslinden. Angstaanjagend om te zien hoe ze hun prooi beetpakken.

Soms moet ik aan libellen denken als ik televisie kijk. Rijzende sterren, prachtige mensen om te zien, alsmaar lachend en stralend. Volop in de aandacht en genietend van hun leven vol glitter en glamour. Dan kan ik niet nalaten om te denken: hoe was je vroeger en hoe lang heb je nog te gaan?

Gepubliceerd door

Ron Poot

Ron Poot, geboren in 1956 te Bodegraven. Opgegroeid in het groene hart van Holland. Van jongs af aan gefascineerd door de natuur om hem heen. Altijd op zoek naar het bijzondere dat verborgen is in het gewone.