Gevangen

duizend dauwdruppels
glimmen in een spinnenweb
waarschuwingslichten

Kruisspin-4536

Een zomer lang fladdert de vlinder van bloem tot bloem. Levend van nectar en zon en vrijheid. De nazomer nadert en op een kwade dag vliegt de vlinder in een web. Gevangen en ten dode opgeschreven.

Een zomer lang wacht de spin, alleen in zijn web, stil en verborgen. Wachtend op een prooi. Het is nazomer en er fladdert een vlinder in zijn web. De spin doodt, spint de vlinder in en heeft een winterreserve. Dan wacht de spin weer verder, zoals elke dag.

Zoals elke dag rijd ik naar mijn werk, al bijna dertig jaar. Ik denk na over de spin en de vlinder en ik vraag me af welke van de twee de echte gevangene is. Opeens ontstaat er een file. De koplampen schuiven ineen, een parelketting in het verkeersweb. Zwaailichten, een man wordt uit zijn auto gehaald, jonger dan ik. Veel te laat kom ik aan op mijn werk, maar ik heb een besluit genomen. Het is tijd voor een sabbatical.

Gepubliceerd door

Ron Poot

Ron Poot, geboren in 1956 te Bodegraven. Opgegroeid in het groene hart van Holland. Van jongs af aan gefascineerd door de natuur om hem heen. Altijd op zoek naar het bijzondere dat verborgen is in het gewone.

Een gedachte over “Gevangen”

  1. Ik heb helaas geen tijd om al mijn natuurberichten goed bij te houden. Toevallig klik ik toch maar even van mijn emailbericht naar je site en niet voor niks: ik vind dit een prachtige haiku, met een goeie toelichting die ook zonder toelichting werkt: mijn associatie bij waarschuwingslichten was primair de verlichting op een vliegveld. 575 ook: het is geen doodzonde om het met minder te doen. Groet en het goede met je sabbatical: dan heb je meer tijd voor het maken van werk zoals hierboven…

Reacties zijn gesloten.