Twickelervaart

de bomen buigen
stram spiegelen de stammen
in de oude vaart


Al meer dan twee eeuwen geleden liet landheer Carel het kanaal graven. De Twickelervaart, bedoeld ter verbetering van de handel en nijverheid in Twente. Veel bloei heeft de vaart niet gebracht en al heel lang wordt het kanaal niet meer voor de scheepvaart gebruikt.

Nu vormt het water een lint door het statige beukenbos van het Twentse landgoed Twickel. De topzware beuken aan de oever buigen over, omarmen haast het kanaal. Geen nijverheid meer, maar rust voor de fietser en een eenzame wandelaar. Een ree, twee badende vogels aan de oever. Het stille water spiegelt de seizoenen, steeds in een andere kleur. De stroom rust in zijn bedding, met een enkele bocht.  De oever ademt de historie, vogels zingen er over, het fluistert door de kruinen. De Twickelervaart, bescheiden en introvert, zoals de bewoners van de streek zelf.

Zoals de Twickelervaart, zo wil ik oud worden.

Gepubliceerd door

Ron Poot

Ron Poot, geboren in 1956 te Bodegraven. Opgegroeid in het groene hart van Holland. Van jongs af aan gefascineerd door de natuur om hem heen. Altijd op zoek naar het bijzondere dat verborgen is in het gewone.

Een gedachte over “Twickelervaart”

Reacties zijn gesloten.