Vuurwerk

onder mijn voeten
spatten knallen en kleuren
sporenkapsels

Funaria hygrometrica

Het is achter de rug: de jaarwisseling. Het was weer adembenemend, vooral voor CARA patiënten. 1 januari is wel het slechtste moment van het jaar om goede voornemens te maken: we verknallen ze meteen weer. Letterlijk. Elk jaar tientallen gewonden en tal van vernielingen. De jaarlijkse schade van vuurwerk omgerekend in euro’s is bijna een miljard, elke aan vuurwerk uitgegeven euro levert bijna 15 euro schade op. Tijdens dat avondje vuurwerk krijgen we het toch maar weer voor elkaar om 500.000 kilo stof in de atmosfeer te duwen, 300.000 kilo zwaveldioxide, 20.000 kilo magnesium- en aluminiumoxiden, 10.000 kilo barium en 10.000 kilo strontium. Bijna de helft van het giftige koper in het oppervlaktewater, zo’n 30.000 kilo per jaar, is afkomstig van vuurwerk.

Het beste voornemen dat we kunnen maken is het vuurwerk met oud en nieuw maar gewoon te stoppen, scheelt vele gewonden, overlast, schade, spaart het milieu en een boel troep op straat, bespaart overheidskosten en is zuinig voor de eigen portemonnee. Onze poes vindt het ook.

 

 

 

Gepubliceerd door

Ron Poot

Ron Poot, geboren in 1956 te Bodegraven. Opgegroeid in het groene hart van Holland. Van jongs af aan gefascineerd door de natuur om hem heen. Altijd op zoek naar het bijzondere dat verborgen is in het gewone.

Een gedachte over “Vuurwerk”

  1. Dat is inderdaad een hoge prijsMaar reguleren noch verbieden zal m.i.lukken.

Reacties zijn gesloten.