IJsmannen

een ijskoude wind
wakkert de paasvuren aan
en wordt lentebries

IJsmannen

Een straffe oostenwind neemt hen onzichtbaar mee. Ze duiken onder in plassen en meren, komen ’s nachts het water uit en wachten langs de oever. Als er mensen zijn houden ze zich doodstil, bevroren aan de waterkant. Ongezien doen de ijsmannen hun werk. Hun taak is de lente tegen te houden in opdracht van Koning Winter zelf. Soms lukt het hen wonderwel, zoals dit voorjaar, alle klimaatveranderingen ten spijt.
Alleen de vogels kunnen hen tegenhouden. Wacht maar af: als de kieviten buitelen, de grutto’s klapwieken, de futen hun koppen schudden en de rietzangers zingen in het riet, dan smelten zelfs de ijsmannen en wordt het eindelijk zomer.

Gepubliceerd door

Ron Poot

Ron Poot, geboren in 1956 te Bodegraven. Opgegroeid in het groene hart van Holland. Van jongs af aan gefascineerd door de natuur om hem heen. Altijd op zoek naar het bijzondere dat verborgen is in het gewone.

Een gedachte over “IJsmannen”

Reacties zijn gesloten.