Verandermanagement

kruip uit je huid
spreid je beide vleugels wijd
uit en vlieg weg

Uitsluipende libel

Libellen ondergaan in hun leven een ingrijpende verandering. Ze veranderen van waterdier naar landdier. De metamorfose is onontkoombaar, onomkeerbaar en vol risico’s. Als donker waterinsect kruipt de larf in de vroege morgen langs een rietstengel omhoog. Het beest barst open en langzaam maar zeker sluipt de libel uit de huid. In een uur is het gebeurd en hangt er een prachtig gekleurde libel die even later snorrend wegvliegt.

Dit proces duurt kort en lang tegelijk. Kort, gezien de enorme verandering die het dier ondergaat. Lang, als je kijkt naar de enorme risico’s die het beestje loopt. Meer dan een uur bungelen tussen hemel en aarde, niet kunnen wegzwemmen, niet kunnen wegvliegen. Een makkelijke prooi voor een voorbijvliegende vogel. De tere vleugels moeten zich nog ontplooien en ze zijn door een enkele windvlaag makkelijk te beschadigen.

Elke libel moet dit ondergaan, zo gaat het al tienduizenden jaren lang. Er zijn slachtoffers, die ten prooi vallen aan andere dieren of verminkt ter wereld komen. Echter, voor het voortbestaan van de soort is de verandering nodig, want alleen vliegende libellen planten zich voort. Risico vermijden is geen optie ondanks het gevaar dat elk individu loopt. Maar het resultaat loont, want libellen tonen zich in hun bestaan een succesvolle diergroep.

Er zijn dure workshops en cursussen te volgen over verandermanagement, in chique leslokalen. Je kunt ook aan de slootkant zitten en gratis les krijgen van Moeder Natuur zelf.

Gepubliceerd door

Ron Poot

Ron Poot, geboren in 1956 te Bodegraven. Opgegroeid in het groene hart van Holland. Van jongs af aan gefascineerd door de natuur om hem heen. Altijd op zoek naar het bijzondere dat verborgen is in het gewone.