Crisis

de kale grond
zonder heersers zonder rijkdom
plek voor iedereen

Kleine Zonnedauw en Moeraswolfsklauw op geplagde heide.

In een heidegebiedje dat we onderzoeken groeien enkele zeldzame planten. Nog maar een paar, maar ze zijn het beschermen waard. Hun voortbestaan is onzeker, want grote dominante planten als Struikhei en Pijpenstrootje dreigen deze kwetsbare soorten te overgroeien.

De ingreep is rigoreus. Grote stukken hei zijn weggeplagd tot op de kale grond. Ingrijpend maar doordacht, want de zaadbank in de ondergrond is gespaard gebleven. De mensen die voorbij lopen zijn echter verbijsterd. Hoe kan dit ooit goed komen?

Het is vijf jaar later. De heide herstelt zich nog steeds. Bijzondere planten komen in grotere aantallen terug. Beenbreek. Zonnedauw. Kartelblad. Er zijn nieuwe bijzondere soorten bijgekomen, pioniers die nooit eerder een kans hadden. Wolfsklauw. Moerashertshooi. Oeverkruid. De dominante grootmachten van weleer zijn er ook nog, maar zingen een toontje lager. De vegetatie is rijker dan ooit.

Crisistijd. Terug naar de kale grond van het bestaan. Grote ingrepen. Het kan veel opleveren als het doordacht gebeurt, als oude zaden en jonge pioniers een kans krijgen.

Gepubliceerd door

Ron Poot

Ron Poot, geboren in 1956 te Bodegraven. Opgegroeid in het groene hart van Holland. Van jongs af aan gefascineerd door de natuur om hem heen. Altijd op zoek naar het bijzondere dat verborgen is in het gewone.